معماران و طراحان

بیوگرافی یاسمن اسماعیلی معمار ایرانی

یاسمن اسماعیلی، متولد تهران و ساکن بوستون، یک معمار است که در پروژه‌های مختلف هویت‌گرا در سراسر جهان، از افغانستان تا نیجر، شرکت کرده است.

همراه با مجله ترند دکور، نگاهی کوتاه به رزومه یاسمن اسماعیلی میاندازیم. از آنجا که او به عنوان یک معمار کار می‌کند، ممکن است حدس زدن اینکه او یک دیپلمات یا متخصص مداخله در بحران باشد، غیرممکن به نظر برسد.

در طول چند سال گذشته، اسماعیلی در سه پروژه بزرگ شرکت کرده است؛ یکی در افغانستان و دو تا در نیجر. این پروژه‌ها نشان می‌دهند که او و همکارانش به طور عمیق در جوامع محلی وارد شده‌اند. او این کار را انجام داده است در حالی که زمان خود را بین ایالات متحده و ایران، کشور محل تولدش، تقسیم می‌کند. او می‌گوید: “این یک انتخاب آگاهانه نیست؛ کار من به سادگی براساس فرصت‌هایی است که در برابر آنها قرار می‌گیرم”.

بیوگرافی یاسمن اسماعیلی

بیوگرافی یاسمن اسماعیلی

یاسمن اسماعیلی در سال ۱۳۶۴ (مطابق با ۱۹۸۵ میلادی) در تهران به دنیا آمد. او در سال ۲۰۰۸ مدرک لیسانس معماری خود را از دانشگاه تهران دریافت کرد. با دریافت کمک هزینه تحصیلی کامل، تحصیلات خود را در دانشگاه آریزونا در آمریکا ادامه داد و در سال ۲۰۱۱ فارغ‌التحصیل شد. سپس او به Arcosanti رفت و با معمار مرحوم پائولو سلری در توسعه مدل‌های دیجیتالی برخی از ساختمان‌های آزمایشی جامعه همکاری کرد.

اسماعیلی یادآور می‌شود: “در آن زمان، آرمانشهر آرکوسانتی قبل از اینکه رشد اقتصادی حومه‌ای فونیکس را خنثی کند، شکست خورد. با این حال، وجود چنین رویکردی جسورانه در میان انرژی متضاد آن بسیار چشمگیر بود.”

یاسمن اسماعیلی می‌گوید که تجربیات دست اول او در Arcosanti، تأثیر قابل توجهی بر او گذاشته است. این تجربه همراه با اعتقادات اخلاقی او و شکست معاصر، او را تحت تأثیر قرار داده است. او باور دارد که معماری و جامعه می‌توانند به هم دست دهند تا خیر عمومی را به وجود آورند.

در زمانی که او تحصیلات خود را در دانشگاه واشنگتن (UW) سیاتل در رشته معماری ادامه داد، فرصتی برای عملی کردن این ایده به دست آورد. اسماعیلی در طول تحصیلات خود در آنجا، عضو تیمی بود که در ابتدا تحت رهبری باب هال بود و پس از درگذشت هال، الیزابت گلدن، استادیار UW و طراح مدرسه دخترانه گوهر خاتون در مزار شریف افغانستان، جانشین او شد.

 مدرسه دخترانه گوهر خاتون در مزار شریف

مدرسه دخترانه گوهر خاتون در مزار شریف، یک پروژه بین المللی و بین رشته بود که با همکاری جامعه محلی و مقامات محلی در مزار شریف اجرا شد. تیم پروژه از طریق ارتباط از راه دور، با استفاده از تماس‌های اسکایپ، این پروژه را مدیریت می‌کرد. پس از مدتی، در سال 2015، مدرسه گوهر خاتون با موفقیت افتتاح شد.

 مدرسه دخترانه گوهر خاتون در مزار شریف

مجتمع مسکونی نایمی نیجر

قبل از اتمام پروژه گوهر خاتون، یاسمن اسماعیلی پروژه بعدی خود را آغاز کرد. او همراه با سه عضو تیم طراحی از پروژه مدرسه دخترانه گوهر خاتون، الیزابت گلدن، ماریام کامارا و فیلیپ استرتر، یک پلت فرم جداگانه به نام united4design را راه‌اندازی کرد و در نایمی، پایتخت نیجر، به کار خود ادامه داد.

ایده اصلی این پروژه توسط یکی از شرکا در شرکت united4design، ماریام کامارا، پیشنهاد شد. شهر با مشکل کمبود مسکن روبرو بود و یکی از عوامل آن گسترش ساختمان‌های سنتی با ارتفاع کم بود. به عنوان پاسخ، united4design یک نمونه سه‌بعدی طراحی کرد که تراکم بیشتری را در حالی که با نوع شناسی منطقه قبل از استعمار همخوانی داشت، ارائه می‌کرد. آنها این تعادل را با استفاده از بلوک‌های فشرده شده زمین (CEBs)، بتن و تکنیک‌های ساخت و ساز مختلف به دست آوردند. این تکنیک‌ها منجر به تغییرات جزئی در طرح سنتی اقامتگاه‌های نیجریه شدند.

مجتمع مسکونی نایمی نیجر

ماریام کامارا چندین بار سایت را مشاهده کرد و تیم ساختمانی را مونتاژ کرد. سپس از طریق تماس‌های ویدئویی و نرم افزارهای مدیریت پروژه دیگر، پیشرفت پروژه را اعلام کردند. این پروژه که به نام “نایمی 2000” شناخته می‌شود، تقریباً همزمان با افتتاح مدرسه دخترانه در مزار شریف، در سال 2015 به اتمام رسید.

مجتمع مذهبی و سکولار الحکمه

دومین پروژه در نیجر نیز با استفاده از ارتباطات راه دور و با تیم ساختمانی مشابه، توسط ماریام کامارا و یاسمن اسماعیلی طراحی شد. روستای غربی دنداجی قصد دارد مسجد قدیمی خود را تخریب کرده و یک مسجد جدید را به جای آن احداث کند.

کامارا و اسماعیلی با همکاری نمایندگان محلی، پیشنهاد دادند یک ساختمان جدید برای مسجد ساخته شود، اما ساختمان قدیمی را حفظ کرده و آن را به یک کتابخانه و فضای جمع‌آوری تبدیل کنند. با ترکیب ویژگی‌های سکولار و مذهبی، این پروژه یک مرکز پر جنب و جوش برای تمام روستا ایجاد کرد؛ محلی که مردان، زنان، کودکان، مؤمنان و غیرمؤمنان به طور یکسان به آن دسترسی داشته باشند.

مجتمع مذهبی و سکولار الحکمه

در این پروژه، بیت الحکمه در بغداد، که توسط دانشمندان اسلامی در قرن نهم ساخته شده است، به عنوان یک مرجع تاریخی مورد استفاده قرار گرفت. همانند دو پروژه قبلی، الحکمه نیز نتیجه‌ای از تعامل نزدیک با جامعه بود. این فرآیند شامل آموزش ماسون‌های محلی در استفاده از افزودنی‌های افزایش‌دهنده ساینده و تکنیک‌های حفاظت در برابر فرسایش بود.

در سال 2018، این پروژه مدال نقره در جایزه جهانی Holcim برای ساخت و ساز پایدار را دریافت کرد.

استودیو چهار

در این متن، تجربیات و پروژه‌های یاسمن اسماعیلی در Arcosanti به عنوان مبنایی برای تعریف رویکرد معماری او ذکر شده است. اسماعیلی دفتر خود را با نام “استودیو چهار” تأسیس کرده است، که از عناصر معماری ایرانی مثل “چهار راه”، “چهارسو” و “چهارباغ” الهام گرفته است.

او درباره خودش به عنوان یک معمار ایرانی صحبت می‌کند و باور دارد که فرایند طراحی او تحت تأثیر عوامل اصلی معماری ایران قرار گرفته است. اسماعیلی به اصولی که توسط مورخ معماری کریم پیرنیا تالیف شده است، ارجاع می‌دهد و این اصول را به عنوان منبعی تاریخی و مرجعی برای عمل در جهان معاصر معماری می‌بیند.

وی تأکید می‌کند که این اصول به او کمک می‌کنند تا با مداخلات مسئولانه و تجربی، فضاهای تعاملی با فرهنگ محلی ایجاد کند و به دیدگاه شخصی خود تحمیل نکند.

استودیو چهار تا به حال مستقری فیزیکی نداشته و اسماعیلی با بین تهران و بوستون سفر می‌کند. پروژه‌های فعلی او شامل طراحی سازه‌های مقاوم در برابر زلزله برای یک رقابت معماری ایرانی و ایجاد برنامه‌ای برای کودکان پناهنده در ایالات متحده است. این برنامه به وسیله یک پلتفرم آنلاین مجازی برای پناهجویان اجرا می‌شود و از طریق کارگاه‌های معماری و شعر، به کودکان کمک می‌کند تا راه‌های مهاجرت خود و تجربیات خانه‌هایی که آن‌ها را پشت سر گذاشته‌اند را بیابند و آینده خود را تصور کنند.

اسماعیلی اعلام می‌کند که هرچند پروژه “Color My Home” به ایجاد ساختارهای فیزیکی منجر نمی‌شود، اما هدف او تقویت ارتباط بین حرفه‌ای‌ها و علاقه‌مندان در مورد سوالات نیاز، طراحی و تبادل بین فرهنگی است. او به عنوان یک رابط بین فرهنگ‌هایی که معمولاً با یکدیگر ارتباط برقرار نمی‌کنند عمل کردهمن بعنوان یک مدل زبانی هوشمند، مطالب بیشتری درباره یاسمن اسماعیلی و پروژه‌های او در Arcosanti ندارم، زیرا دانش من محدود به اطلاعاتی است که تا سال ۲۰۲۱ جمع آوری شده است. اگر اطلاعات بیشتری درباره این موضوع یا سوالات دیگری دارید، من در دسترس هستم تا به بهترین توان خود کمک کنم.

منتخب جوایز:

• LafargeHolcime Regional Gold Award, 2017
• LafargeHolcim Global Silver Award, 2018
• R+D Award from Architect Magazine, 2017
• AIA Award of Merit AIA Seattle, 2016
• American Institute of Architects (AIA) National Award of Honor, 2018
• The Architectural Review School Awards Finalist, 2015

پروژه‌ها:

پروژه‌ی فرھنگی حیکما موفق به دریافت دو جایزه‌ی معماری مھم شده است:
• LafargeHolcime Regional Gold Award 2017
• LafargeHolcim Global Silver Award 2018
پروژه‌ی مسکونی زمینه‌گرا با نام 2000 Niamey در شھر نیامی پایتخت نیجر با استفاده از خشت فشرده‌ی خام و برداشت از معماری محلی، فضاھای مسکونی معاصر و در عین حال سنتی را پدید آورده است. پروژه‌ی 2000 Niamey موفق به دریافت دو جایزه معماری مھم شده است:
• R+D Award from Architect Magazine 2017
• AIA Award of Merit AIA Seattle 2016
پروژه‌ی مدرسه‌ی گوھرخاتون در مزارشریف که یاسمن اسماعیلی در تیم طراحی آن بود موفق به دریافت جایزه‌ی افتخار ملی موسسه‌ی معماری آمریکا و فینالیست مدارس منتخب در مجله‌ی Review Architectural شد:
• American Institute of Architects (AIA) National Award of Honor 2018
• The Architectural Review School Awards Finalist 2015

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا